Home PageNoviceSte vedeli kako se pravilno odstrani klopa?!

In:Novice

Ugrizi klopov nas lahko doletijo  vse od pomladi pa vse do novembra. Pri nas je najpogostejši navadni oziroma gozdni klop, kateri prenaša boreliozo in klopni meningitis. Ti bolezni sta nevarni tako za človeka, kot tudi za psa. Zato moramo sebe in našega LOOMPA temeljito pregledati, če smo se sprehajali po travniku ali gozdu. Če klop ni okužen običajno ne povzročijo večjih nevšečnosti, razen srbenja ali otekline.

klop

 

 

 

(foto: reuters)

Zakaj je treba klopa odstraniti takoj?

Klopi dobijo bakterije in viruse od živali, predvsem glodavcev, vendar ti ne zbolijo. Če se klop hrani na okuženi živali, se okuži tudi sam. Ko klop dobi gostitelja, se navadno na njem nahrani do konca. Če okuženega klopa odstranimo v 12 urah po vbodu, praviloma ne zbolimo, če pa to storimo v prvih 24 urah, zbolimo le redko. Če se pes vsak dan giblje na področjih kot so travniki, gozdovi, vrtovi, itn. moramo biti še toliko bolj pozorni in opravljati preglede dnevno.

Pravilno odstranjevanje klopa!

Klopa nikoli ne smete nagniti za več kot za 90 stopinj, saj mu tako lahko zlomite vrat in s tem utegne izločiti še več sline in morebitnih virusov. Glej video posnetek!

Klopa primemo s pinceto ali prsti tesno ob koži in ga previdno ter počasi izvlečemo. Če to naredimo sunkovito, je več možnosti, da se bo klop zatrgal.

Klopa nikoli ne stiskajte.

Pazite, da ne stisnete klopovega telesa, saj lahko to povzroči, da se bodo bakterije in bolezen, ki jo klop morebiti prenaša, sprostile v telo vašega psa.

Če glavica oz. rilček klopa ostane v psu:

Če se vam zdi, da je glava klopa še vedno v koži, jo nežno izvlecite s pinceto. Če kakšnega dela glave ne gre odstraniti, zaskrbljenost ni potrebna. Ponavadi ta del odpade kar sam in le redko povzroča težave.

 Velikokrat ostane na psu bulica, katera ni nevarna:

Včasih lahko ugriz klopa psu povzroči nekaj bolečine. Prav tako se lahko pojavi reakcija, tudi alergijska. Velikokrat po odstranitvi klopa na mestu pritrditve ostane bulica, ki ni nevarna in počasi izgine, čeprav pri nekaterih živalih lahko ostane tudi do nekaj tednov.

Po odstranitvi klopa na mesto pika lahko nanesemo mazila za blaženje vnetne reakcije, katere se lahko dobi v lekarni. Mesto pika namažemo večkrat na dan.

Ne glede na vse se boste mnogim težavam izognili, če boste psa primerno zaščitili pred klopi. Bodisi z ampulami, ovratnicami ali domačimi pripravki, ki klope in druge škodljivce odganjajo.

Leave a Reply