Zlati prinašalci so v Evropi in Ameriki med najbolj priljubljenimi pasmami. So prijazni, ustrežljivi, pozorni družinski psi. V Sloveniji je čakalna doba za mladička zlatega prinašalca približno eno leto. Zapisali smo 5 zanimivosti o zlatih prinašalcih, da to pasmo bolje spoznate.

-        Desetletja je veljalo, da so današnji zlati prinašalci potomci ruskih cirkuških psov. Ta teorija je bila ovržena, ko so v škotskih almanahih našli zapise o Lordu Teedmouthu iz Invernessa na Škotskem. Ta naj bi leta 1864 kupil »rumenega psa, ki je rad prinašal stvari« in ga paril s svojo psico pasme »Tweed Water Spaniel« (ta pasma je v 19. stoletju izumrla). Zlati prinašalec je bil kot pasma priznan leta 1913.

 

-        Zlati prinašalci so požeruhi. Pojedli bodo praktično vse – od hrane v njihovi posodi, do barvic, časopisa, igrač, drv in lešnikov na vrtu. Nagnjeni so k prenajedanju, zato morajo vestni lastniki omejiti število priboljškov, pazljivo odmerjati hrano in jih hraniti le ob določenem času.

 

-        Kot ostali prinašalci so tudi zlati prinašalci lovski psi. Njihova naloga in s tem tudi nagon je prinašanje, zato je običajno, da imajo ves čas nekaj v gobcu (igračo, odejo, palico, kamen, praktično karkoli, kar ni pritrjeno).

 

-        Obstaja informacija, da zlati prinašalci pogosto ugriznejo. Prinašalci so zelo priljubljena pasma, in zato tudi pogosta. Statistično gledano zato ta informacija ne drži, saj je zlatih prinašalcev številčno več, kot je na primer psov katere druge pasme, in je zato tudi ugrizov več. A odstotek je še vedno manjši.

 

-        Obstajajo tri vrste zlatih prinašalcev, ki so osnovane na barvi in geografskem poreklu. »English cream« je najbolj pogosta vrsta v Evropi in v barvah variira od bele pa do svetlo zlate. »American golden« je najbolj razširjen na ameriškem kontinentu in v barvah variira od svetlo zlate do zelo temno zlate. »Canadian brown« najdemo na severu, predvsem v Kanadi, in je značilno rjavo-zlate barve.


zA Za več informacij o tej čudoviti pasmi si lahko ogledate na https://zlati-prinasalci.webs.com/


Za

Z

Z