Povezava človek-žival obstaja že od nekdaj. Človek je žival potreboval, saj so mu pomagale preživeti. Prav tako so bile njegove dobre spremljevalke in nenazadnje so na človeka učinkovale zdravilno in blagodejno. Vsi, ki imajo domačo žival, naj si bo to maček ali pes, konj ali krava, hrček ali ribica…,ve kako njihova vsakdanja prisotnost koristno vpliva na počutje in dobrobit človeka.

 4.OKTOBRA, katerega simbol je oranžna pentlja obeležujemo Svetovni dan živali, ki so ga razglasili leta 1931.

Namen tega dne je, opozoriti na vse večji problem ogroženih živalskih vrst.Hkrati pa poudariti in spomniti kako živali vplivajo na človeka in kako zelo je njihova navzočnost pomembna v našem vsakdanjem življenju.

Danes je torej dan posvečen vsem živalim in je idealna priložnost, za razmislek o človekovem sobivanju s temi dragocenimi čuječimi bitji.

Žal je še vedno veliko ljudi, ki neustrezno skrbijo za svoje živali. Nekateri se zanje odločijo iz nepravilnih razlogov, pohlepa, drugi jih celo zapustijo ali pa jih mučijo.

4. oktober je torej vsakoletna priložnost za pravice živali, ki ga praznujejo v številnih državah, zlasti v Evropi. Po celem svetu se bo v ta namen, danes zgodilo veliko različnih dogodkov in prireditev, kjer bodo borci za pravice živali obeležili uspeh in napredek mednarodnega gibanja ter hkrati opozorili tudi na slabe razmere, ki so prisotne v odnosu človek, žival in narava.

Z večjo osveščenostjo in izobraževanjem lahko skupaj ustvarimo svet, v katerem bodo vse živali sprejete kot čuteča bitja.

Veterinarska uprava RS(Vurs)ob današnjem svetovnem dnevu živali prosi vse lastnike in skrbnike domačih živali k zavedanju o odgovornosti lastnikov živali.

Koliko živalic pa biva pri vas doma?

Z razliko od mnogih ljudi, nam znajo naši hišni ljubljenčki odlično prisluhniti, nas ne obtožujejo in kregajo…sprejmejo nas z vsem svojim srcem točno take kot smo!

Imejmo jih radi, saj nas oni ljubijo brez vsake omejitve.

Ali ste vedeli?

Na Zemlji živi kar okoli dva milijona živalskih vrst, pri nas med 15 in 20 tisoč, od katerih pa jih je 850 endemitov, kar pomeni, da so to živalske vrste, ki živijo pretežno na ozemlju naše države.


V slovenskih priimkih se skriva kar 115 živali 

Iz živalskih poimenovanj so nastali tudi številni slovenski priimki (t. i. živalski priimki). Okoli 40.000 prebivalcev Slovenije ima priimek, ki je nastal iz poimenovanja za žival.   Najpogostejša sta  Kos (3.900) in Golob (3.850),  Medvedov je nekaj čez 2.200, Mačkov in Jelenov pa po 1.500. Med pogostimi  so še Jereb, Čuk, Jazbec, Volk in Strnad.

Viri:

SURS

https://www.stat.si/statweb/News/Index/6125

http://www.arhiv.vurs.gov.si/