Želimo vam lep december, vesele Božične praznike in vse dobro v letu 2024.

Potrebujete pomoč?

KAKO DO DOBREGA POČUTJA PSA V ZIMSKEM ČASU

º

PES IN ZIMA – Kako do dobrega počutja psa v zimskem času

K nam je zagotovo že prišla zima in nizke temperature. Lepo je sedeti ob kaminu in skodelici toplega čaja s svojim kosmatinčkom v naročju ter opazovati zimsko pokrajino.
Vsekakor pa ne smemo pozabiti tudi na gibanje in aktivnostmi s svojimi kužki.
Zimski čas je lahko za nekatere štirinožne prijatelje zelo tegoben in prinese marsikatero nevšečnost, za katere bi moral vedeti vsak lastnik.

Med najbolj pogoste nevšečnosti spada prehlad in vnetje mehurja. Mraz in predvsem sol s katerimi posipajo ceste lahko poškodujejo in ranijo tačke, kar povzroča nelagodje in bolečine. Včasih lahko pride tudi do ozeblin.
Zato psi v zimskem času potrebujejo nekoliko več nege in primerne zaščite za dobro počutje in vragolije na mrazu in snegu.
Pri zimski oskrbi psa je pomembno pomisliti na njegovo starost, dolžino in gostoto dlake, splošnega zdravja ter okolja, katerega je vajen, saj je od tega odvisno tudi to, kako bo prenašal mraz in nizke temperature.

KAKO POSKRBETI ZA PSA V ZIMSKEM ČASU?1. TOPEL DOM

Priporočljivo je, da pes spi na toplem. Posebej to velja za mladičke ali starejše pse, saj ne morejo uravnavati telesne temperature, tako kot odrasli vitalni psi. Zaradi tega se lahko posledično hitreje prehladijo ali dobijo vnetje mehurja.
Če pes spi v pesjaku oz. pasji hiški naj bo ta dobro izolirana in dvignjena od tal. Podobno velja za mucke. Tudi one iščejo toplo zavetje v hudem mrazu. V vrtno lopo postavite zaboj s suho slamo. Z veseljem se bodo tam pogrele, ko bodo temperature zelo nizke.
Če imate možnost pa seveda priporočamo za vaše ljubljenčke le najboljše. Uredite jim prijeten in udoben prostor v vašem domu.

2. PREHRANA

Kako se pes prehranjuje v zimskem času je zelo pomembno, saj porabi več kalorij za uravnavanje telesne temperature s katero greje svoje telo. To velja predvsem za pse, ki so aktivni in se veliko gibajo zunaj. Hrana naj bo bogata z beljakovinami in maščobami. Vendar ne pretiravajte s hrano, da ne bo treba pomladi na dieto. Pes, ki je veliko v hiši se lahko hitro začne rediti in si bo nakopičil preveč zaloge. Zato strokovnjaki priporočajo, da ste dovolj aktivni tudi v mrzlih mesecih.

3. ZAŠČITITE TAČKE

Zima, mraz in led poškodujejo pasje tačke. Zaradi zapadlega snega in poledenelih tal, so ceste in pločniki posuti s soljo. To poškoduje in draži pasje tačke. Našim kužkom predstavlja to pekočo in srbečo bolečino. To boste opazili, ko bo pes začel šepati in se upirati sprehodom. Blazinice lahko zaščitite s pasjimi copati. Predno se odpravite ven zaščitite tačke z mazilom za tačke, vazelinom ali ognjičevo kremo. Prav tako je potrebno po sprehodu tačke sprati z mlačno vodo, da sperete sol in vso nečistočo, ki se je nabrala med sprehodom. Nato jih dobro osušite z brisačko.

4. ZADOSTI TEKOČINE

Tudi pozimi pes potrebuje zadostno količino mlačne vode. Mrzla in ledena voda zanj ni primerna, saj se lahko prehladi.
Prav tako med gibanjem potrebuje vodo, vendar mu ne dovolite, da je sneg, saj lahko dobi drisko.
Večkrat na dan mu zamenjajte svežo vodo.

5. DOLGA DLAKA

Dobra zaščita pred mrazom in vetrom je dolga pasja dlaka. Vendar pozor!
Potrebna je redna nega dlake, tako da jih redno krtačimo in odstranimo odmrle dlake. V zimskih mesecih se dolgodlakim psom dlaka še hitreje zavozla in dolgo ostane mokra. Zato koža ne diha in lahko psu povzroči srbečico.
Ko se sprehajate po zasneženih poteh in ko se pes valja po snegu se sneg hitro prime na dlako. Tako nastale kepice najlažje odstranite z mlačno vodo in dlako posušite z brisačo ali fenom.

6. REDNO SPREHAJANJE PSA

Tudi zima je lahko čudovita za preživljanje prostega časa z vašim kosmatinčkom.Oba se bosta bolje počutila, če bosta aktivna tudi v mrzlih mesecih. Sprehod ni dovolj, ampak si omislite aktivnosti ob katerih se bosta sprostila oba ali celo cela družina kot je npr. nordijska hoja, tek na smučeh, dolgi sprehodi po zasneženih poljih, skrivanje predmetov v snegu… Če pa so ceste kopne in brez snega, priporočamo tudi tek.

Torej zima ni čas za lenarjenje in počitek. Če imate pasjega prijatelja je vaša obveznost, da ga peljete ven in se z njim aktivno ukvarjate. Da bodo vajine snežne dogodivščine brezskrbne priporočamo tudi ustrezno opremo kot je:

Loompovi ostali blogi

Postani del
družine Loomp

Prijavite se na naše e-novičke in prejmite kodo* za

5 % POPUST

blank

za vaš prvi nakup.

S prijavo na e-novice se strinjate, da vas bomo obveščali o aktualnih ponudbah, novicah in zanimivih vsebinah iz sveta ljubljenčkov. Od prejemanja se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

*Kode ni mogoče koristiti na že znižane izdelke in na izdelke po naročilu.

Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.