Želimo vam lep december, vesele Božične praznike in vse dobro v letu 2024.

Potrebujete pomoč?

S PSOM V VARNO JESEN

º

Jesen je za nas lastnike res krasen letni čas, kot nalašč za odhod na prosto in idealno za daljše pasje sprehode. Toda jesenski meseci prinašajo tudi nekaj potencialnih nevarnosti za našega psa. Zato je dobrodošlo poznavanje le-teh in uporabljanje preventive.

KRAJŠI DNEVI

Počasi se že bližamo najdaljši noči v letu. Dan je vse krajši in na večerni sprehod se odpravimo že v trdi temi. Zaradi zmanjšane vidljivosti je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da pazimo na našo varnost in pozorno spremljamo svojega psa, da ni našel ob cesti kakšnega neželenega »prigrizka«.

PREVENTIVA: Ostanite varni tako, da med sprehodi nosite s seboj kakšno svetilko. Pomembno je tudi, da je vaš pes viden drugim udeležencem na cesti. Razmislite o uporabi odsevne ovratnice, oprsnice ali povodca. Uporabimo lahko tudi LED lučko, ki jo lahko pripnete na pasjo opremo.

NEŽELENI PRIGRIZKI

Mati narava nam v jeseni ponuja, da na našo mizo damo prav posebne dobrote. Nekatere od njih pa za pse predstavlja potencialno nevarnost:

  • GOBE: Čeprav niso vse vrste gliv strupene, je zelo težko prepoznati in razlikovati tiste, ki so. Zato pazimo, da svoje pse ne približujemo vsem gobam.

PREVENTIVA: V kolikor imate psa v ograjenem dvorišču, pred izpustom nanj preverite o sledeh morebitnih gob. Jih odtrgajte in zavrzite. Gobe lahko čez noč vzklijejo zato preverite vsak dan znova. Poberite tudi odpadlo sadje, predvsem jabolka, slive, orehe, marelice ki vsebujejo strupena semena.

 

  • HRASTOVO LISTJE IN ŽELODI: Resni primeri zastrupitve so redki, vendar zaužitje vseeno povzroči neželene učinke ki so neprijetni za psa; slinjenje, bruhanje, driska in bolečine v trebuhu. Vsekakor se ob teh znakih posvetujte z veterinarjem.

PREVETIVA: Na samem sprehodu uporabljajte povodec in bodite pozorni na psa.

 

  • GROZDJE IN ROZINE: Vsebujejo toksin, ki lahko vodi do odpovedi ledvic.

 

  • LUŽICE: Morebitno zastrupitev lahko preprečimo tudi tako, da psu ne pustimo piti iz lužic, ki so lahko polne bakterij in toksinov.
    PREVENTIVA: Na sprehod vzamemo plastenko sveže vode, da jo ponudimo psu, ko je žejen.

 

  • ŽIVALI: Vse pogostejši dež na plano privabi tudi mnoge dvoživke. Nam najbolj poznan je močerad, ki je za pse zelo strupen. Ob morebitnem stiku iz svojih žlez na koži spusti živčni strup, ki lahko preide v kri, tam pa se širi precej hitro. Hitro ukrepanje je ključno! Prav tako moramo paziti na krastače, ki imajo v sebi nevarne toksine za pse. Te oddajajo parotoidne žleze, izgledajo pa kot gosta, belkasta tekočina. Tudi ježki lahko predstavljajo nevarnost v obliki bolečih iglic v gobčku.

 

  • STRUP ZA MIŠI IN PODGANE: Gre za izredno nevaren strup, saj se takoj po zaužitju po navadi ne dogaja nič in marsikateri lastnik sploh ne ve, da se je kaj zgodilo. Strup se najprej loti notranjih organov, preprečuje strjevanje krvi in šele na to se pojavijo ključni znaki (krvav urin ali blato, bruhanje, rdeče liste na koži), ko lastniki opazijo, da bo potreben obisk pri veterinarju. Kljub infuzijam in terapijam je pogosto za kužka žal takrat že prepozno. Pazite tudi na lepilo za miši, katerega ne bo zabavno spraviti iz ljubljenčka.

PREVENTIVA: Če vemo ali sumimo, da je pes pojedel strup lahko psu doziramo vitamin K, ki pospešuje strjevanje krvi.

KLOPI IN BOLHE

Zmotno je mišljenje, da v hladnejših temperaturah počasi izginjajo tudi zajedavci. Resnica je, da je jesen dejansko vrhunec sezone za bolhe in klope. Samo dolgotrajen mraz jih lahko uničil in ker mnogo lastnikov v tem času pozabijo ali ne želijo več podaljšati preventivo, hkrati pa več časa preživijo na prostem, so okužbe z klopi, bolhami, alergijami in bolezni, ki jih prinašajo za seboj, pogostejše jeseni kot pomladi.

PREVENTIVA: Ne pozabite še naprej uporabljati sredstva proti zajedavcem skozi vso jesensko sezono.

SEZONSKE ALERGIJE

Iste sezonske alergije, ki mučijo ljudi, lahko prizadenejo tudi naše pse. Cvetni prah, praskanje, drgnjenje, solzenje, izcedek in nosu in vnetje ušes,  z vsem tem se lahko spopadamo tudi jesenskem  času. Zato je pred sezonskimi alergijami napad, najboljša obramba!

Kako? Redne kopeli z nežnim šamponom lahko splaknejo alergene in pomirjajo srbečo kožo. Po vsakem sprehodu lahko namesto kopanja psa obrišemo z mokrimi robčki. Poskrbimo za preventivo  v obliki raznih vitaminov za dvig imunskega sistema.

 

Sedaj veste na kaj morate biti pozorni in ste pripravljeni, da vas in vaše Loompe nič ne preseneti na jesenskem sprehodu. Uživajte v čudovitem vremenu s svojim najboljšim prijateljem.

Zapis je nastal v sodelovanju z: Špela Šertl

Loompovi ostali blogi

Postani del
družine Loomp

Prijavite se na naše e-novičke in prejmite kodo* za

5 % POPUST

blank

za vaš prvi nakup.

S prijavo na e-novice se strinjate, da vas bomo obveščali o aktualnih ponudbah, novicah in zanimivih vsebinah iz sveta ljubljenčkov. Od prejemanja se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

*Kode ni mogoče koristiti na že znižane izdelke in na izdelke po naročilu.

Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.