Želimo vam lep december, vesele Božične praznike in vse dobro v letu 2024.

Potrebujete pomoč?

11 NAČINOV, S KATERIM VAM PES SPOROČA, DA VAS IMA RAD

º

Vez med lastnikom in psom je kot nobena druga. So naši spremljevalci, vedno so z nami- ne glede na vzpone in padce, ki jih prinaša življenje. Izkazujejo nam veselje in nas nasmejijo ter nas celo poslušajo, kot da bi točno vedeli, kaj govorimo. Zato je zlahka razumeti zakaj je pes človekov najboljši prijatelj.

Čeprav psi svoje ljubezni ne morejo izraziti z besedami, imajo nepričakovano velik nabor načinov, kako pokazati, da nas imajo radi. Od subtilne govorice telesa do pretiranega izkazovanja naklonjenosti, vas vaš kuža verjetno zasipava s predanostjo na številne presenetljive načine.

Vas zanima kako vam pes pokaže, da vas ima rad?

Tukaj je nekaj načinov, kako psi, po mnenju veterinarjev pokažejo, da nekoga ljubijo in mu zaupajo:

1. Pes, ki vas ima rad, bo verjetno prepoznal vaše ime – in bo vidno navdušen, ko ga bo slišal.

2. Psi lahko izkažejo zaupanje tako, da vam prinesejo predmete, ki jih je treba “popraviti”. Na primer pes lahko svojemu lastniku prinese mrtvo žival ali polomljeno igračo in cvili, da lastnik “reši težavo”.

3. Pes lahko pokaže, da vam je vdan tako, da vas čuva, medtem ko jeste.

4. Nekateri psi pokažejo naklonjenost tako, da »pasejo« svoje lastnike. Čredarstvo je način izkazovanja naklonjenosti tropu. Na primer, če nekdo v družini ali drug hišni ljubljenček stopi s pločnika, bodo nekateri psi svojega člana zgnali nazaj na pločnik in na varno.

5. Psi se pogosto podrgnejo ob ljudi, ki jih obožujejo. To je običajen način izkazovanja ljubezni. S tem, ko vas pes drgne z obrazom, vas vaš pes označi za svojega.

6. Če je vaš pes vznemirjen, ko ležite, je morda le zaskrbljen zaradi vas. Ali vaš pes znori, če se delate mrtvega ali ležete, da bi zadremali? Če je tako, lahko samo pokažejo, kako zelo jim je mar za vas. Nekateri psi vam bodo obupno lizali glavo in obraz, če mislijo, da ste nezavestni ali se ne odzivate.

7. Če vaš pes rad zre globoko v vaše oči, lahko pomeni, da je navezan na vas.Dolgotrajno strmenje psov v oči pomeni poskus navezovanja. Strokovnjaki so ugotovili, da možgani psa in lastnika, kadar se gledata, proizvajajo oksitocin (hormon sreče), kar spominja na ljubezen matere do svojega otroka.

8. Nekateri psi lahko izrazijo naklonjenost skozi obraz. Hišni psi so dejansko razvili posebno anatomijo obraza, da bi bili boljši pri komunikaciji s svojimi človeškimi spremljevalci. Svoje notranje obrvi dvignejo veliko bolj dramatično kot divji psi, in ta sočutni, prikupni izraz naj bi pri njihovih človeških lastnikih vzbujal občutke skrbi in nege.

9. Deljenje igrač je še en način, kako psi izražajo ljubezen. Če vas ima vaš pes res rad, vam bo pogosto prinesel svojo najljubšo igračo. To je njihov način, da delijo svoje stvari z vami in vam tako   pokažejo da vas imajo radi.

10. Če vaš pes ve, kdaj potrebujete tolažbo je to lahko znak, da mu je mar za vas. Psi lahko prirojeno začutijo, ko ste žalostni ali se z nečim borite. Našli bodo način, kako se stisniti ali nasloniti glavo na vas ali na splošno najti način kako biti blizu vas v težkih časih.

11. Psi se lahko z ljubkovanjem povežejo s svojimi lastniki na kemični ravni.Tako kot ljudje tudi psi crkljanju uporabljajo, da se zbližajo z drugimi. Če se vaš ljubljenček želi crkljati, najverjetneje čuti ljubezen. Nežno dotikanje in drgnjenje posnema materinsko naklonjenost med mladički in njihovimi prvotnimi pasjimi mamami. Te telesne dejavnosti sprožijo sproščanje hormona dobrega počutja tako pri psih kot ljudeh.

Življenje s psom ima za ljudi številne pozitivne učinke, med drugimi zmanjšuje stres in spodbuja izločanje hormonov sreče, kar posledično znižuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

 

 

Loompovi ostali blogi

blank

S PSOM V VARNO JESEN

Jesen je za nas lastnike res krasen letni čas, kot nalašč za odhod na prosto in idealno za daljše pasje sprehode. Toda jesenski meseci prinašajo

Preberi >>

Postani del
družine Loomp

Prijavite se na naše e-novičke in prejmite kodo* za

5 % POPUST

blank

za vaš prvi nakup.

S prijavo na e-novice se strinjate, da vas bomo obveščali o aktualnih ponudbah, novicah in zanimivih vsebinah iz sveta ljubljenčkov. Od prejemanja se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

*Kode ni mogoče koristiti na že znižane izdelke in na izdelke po naročilu.

Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.