Želimo vam lep december, vesele Božične praznike in vse dobro v letu 2024.

5 ZANIMIVOSTI O ZLATIH PRINAŠALCIH

º

Zlati prinašalci so v Evropi in Ameriki med najbolj priljubljenimi pasmami. So prijazni, ustrežljivi, pozorni družinski psi. V Sloveniji je čakalna doba za mladička zlatega prinašalca približno eno leto. Zapisali smo 5 zanimivosti o zlatih prinašalcih, da to pasmo bolje spoznate.

–        Desetletja je veljalo, da so današnji zlati prinašalci potomci ruskih cirkuških psov. Ta teorija je bila ovržena, ko so v škotskih almanahih našli zapise o Lordu Teedmouthu iz Invernessa na Škotskem. Ta naj bi leta 1864 kupil »rumenega psa, ki je rad prinašal stvari« in ga paril s svojo psico pasme »Tweed Water Spaniel« (ta pasma je v 19. stoletju izumrla). Zlati prinašalec je bil kot pasma priznan leta 1913.

–        Zlati prinašalci so požeruhi. Pojedli bodo praktično vse – od hrane v njihovi posodi, do barvic, časopisa, igrač, drv in lešnikov na vrtu. Nagnjeni so k prenajedanju, zato morajo vestni lastniki omejiti število priboljškov, pazljivo odmerjati hrano in jih hraniti le ob določenem času.

–        Kot ostali prinašalci so tudi zlati prinašalci lovski psi. Njihova naloga in s tem tudi nagon je prinašanje, zato je običajno, da imajo ves čas nekaj v gobcu (igračo, odejo, palico, kamen, praktično karkoli, kar ni pritrjeno).

–        Obstaja informacija, da zlati prinašalci pogosto ugriznejo. Prinašalci so zelo priljubljena pasma, in zato tudi pogosta. Statistično gledano zato ta informacija ne drži, saj je zlatih prinašalcev številčno več, kot je na primer psov katere druge pasme, in je zato tudi ugrizov več. A odstotek je še vedno manjši.

–        Obstajajo tri vrste zlatih prinašalcev, ki so osnovane na barvi in geografskem poreklu. »English cream« je najbolj pogosta vrsta v Evropi in v barvah variira od bele pa do svetlo zlate. »American golden« je najbolj razširjen na ameriškem kontinentu in v barvah variira od svetlo zlate do zelo temno zlate. »Canadian brown« najdemo na severu, predvsem v Kanadi, in je značilno rjavo-zlate barve.

zA Za več informacij o tej čudoviti pasmi si lahko ogledate na https://zlati-prinasalci.webs.com/

Loompovi ostali blogi

blank

S PSOM V VARNO JESEN

Jesen je za nas lastnike res krasen letni čas, kot nalašč za odhod na prosto in idealno za daljše pasje sprehode. Toda jesenski meseci prinašajo

Preberi >>

Postani del
družine Loomp

Prijavite se na naše e-novičke in prejmite kodo* za

10 % POPUST

blank

za vaš prvi nakup.

S prijavo na e-novice se strinjate, da vas bomo obveščali o aktualnih ponudbah, novicah in zanimivih vsebinah iz sveta ljubljenčkov. Od prejemanja se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

*Kode ni mogoče koristiti na že znižane izdelke in na izdelke po naročilu.

Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.