Želimo vam lep december, vesele Božične praznike in vse dobro v letu 2024.

PES IN DOJENČEK – novi izzivi za psa

º

PES IN NOV DRUŽINSKI ČLAN

Čas nosečnosti je čas sprememb za vas in za vašega kosmatinca. Spremembe, ki jih v dom prinese dojenček so za psa lahko travmatične. Nekateri lastniki lahko pozabijo, da živo bitje, ki jim je bilo pred prihodom dojenčka vse, počasi preide v pozabo. Zato je dobro, da svojega psa navadite na spremembe še predno pride mala dišeča štručka v vaš dom.

S kakšnimi izzivi se mora spopasti vaš kuža, da bo občutil čim manj sprememb?

Ko pripeljete v dom novega družinskega člana, se vaš pes spopade z novimi izzivi: spozna nove zvoke, vonje in navade. Nekatere od njih ga lahko razburijo, še posebej, če pes ni navajen otrok oziroma ni imel priložnosti preživeti časa z otroci. Vaše dnevne rutine bodo kar naenkrat postale drugačne, zato se bo spremenil tudi čas preživet s psom. Večino vašega časa, nege in ljubezni bo zahteval dojenček, zato bo pes imel manj vaše pozornosti. Poskrbite, da psu ne bo težko ob takšnih situacijah, predvsem če je bil trenutno vaš ‘’edini otrok’’.

Da bo vse potekalo kot je najboljše za vse, si vzemite vi ali vaš partner nekaj časa in še vedno poskrbite za njegove osnovne navade kot so kvalitetna prehrana, zadostna količina vode ter gibanje. S tem bo tudi on lažje bival z novorojenčkom in novimi navadami. Postopoma ga seznanite z novimi izkušnjami, zvoki, vonji,…s katerimi se bo srečal ob prihodu dojenčka. Pri tem ne pozabite na nagrade, ki jih bo zelo vesel. Tako boste psu pokazali kako ljubiti dojenčka.

Najbolj pomembni so prvi vtisi. Vaš pes naj ima prijetne izkušnje z dojenčkom. Ko se dojenček rodi ima poseben vonj .Nekatere mamice rečejo, da je to najlepši vonj v njihovem življenju. Zato vzemite oblačilo ali igračo oziroma nekaj kar ima vonj po dojenčku. To nesite psu, naj spozna vonj novega člana, saj mu bo vonj, ko pridete s porodnišnice znan. Naj bo pes prvi, kateri bo spoznal novo bitje (babice in dedki lahko malo počakajo), namenite pozornost z dojenčkom psu . Tako se bo med njima ustvaril lep kontakt. Pri tem ne pozabite psa pohvaliti, ga pobožati ali mu dati kakšen priboljšek. Pomembno je, da ostanete mirni in sproščeni, ko se približate psu z dojenčkom. Če boste nervozni, misleč, da bo pes napadel dojenčka, bo to čutil in se lahko odzove drugače.

Govorite mu z sproščenim in veselim glasom. Naj ve, da sprememba ne bo vplivala na vašo ljubezen do njega.

Spoznavanje otroka

Ne glede na to ali boste psu dovolili, da otroka takoj ‘’razišče’’ ali boste s tem še malo počakali, se pripravite na trenutek spoznavanja. Izberite miren prostor in ga pričakajte z otrokom v naročju, pri čemer naj vam pomaga partner. Ne pozabite, da morate biti zbrani in pomirjeni. S psom se pogovarjajte z mirnim in veselim glasom naj se pes približa z zanimanjem in veseljem. Pokažite, da bo srečanje-spoznavanje z novim članom zabavno in ne stresno. Opazujte govorico telesa vašega psa. Vaš kosmatinec naj bo na kratkem povodcu pa vendar naj bo še vedno ohlapno, da ne bo čutil pritiska. Pozornost posvetite psu in ne pozabite na priboljške, ko se odzove lepo mu ponudite nagrado. Za starše in psa je lahko trenutek spoznanja z dojenčkom stresen. Če čutite nemir, poskušajte omiliti situacijo, da bo stanje sproščeno z vseh strani. Psa nikoli ne silite, da se zbliža z otrokom v kolikor tega ne želi. Pomagajte mu, da bo stik nekaj lepega in veselega. Psa nikoli ne puščajte samega v bližini novorojenčka, saj lahko pes nehote dojenčka prevrne. To lahko pripelje do telesnih poškodb ,kar pa pusti neprijetno izkušnjo za dojenčka. Tudi če je vaš pes vzgojen in mu 100% zaupate jih ne puščajte brez nadzora in kontrole. Naj se povezava med njima počasi stopnjuje in preide v lepo prijateljsko vez.

Želimo vam ogromno lepih trenutkov v družbi malih LOOMP-ov 😉

Loompovi ostali blogi

blank

S PSOM V VARNO JESEN

Jesen je za nas lastnike res krasen letni čas, kot nalašč za odhod na prosto in idealno za daljše pasje sprehode. Toda jesenski meseci prinašajo

Preberi >>

Postani del
družine Loomp

Prijavite se na naše e-novičke in prejmite kodo* za

10 % POPUST

blank

za vaš prvi nakup.

S prijavo na e-novice se strinjate, da vas bomo obveščali o aktualnih ponudbah, novicah in zanimivih vsebinah iz sveta ljubljenčkov. Od prejemanja se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

*Kode ni mogoče koristiti na že znižane izdelke in na izdelke po naročilu.

Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.