Želimo vam lep december, vesele Božične praznike in vse dobro v letu 2024.

Potrebujete pomoč?

PES VLEČE NA POVODCU

º
Pes vleče na povodcu

Moj pes vleče, kaj lahko naredim?

Razumeti moramo, da je hoja na popuščenem povodcu za psa in za lastnika velik zalogaj, ki ga ne moramo osvojiti v roku enega tedna.

Gre za vajo, ki vzame veliko časa, pripravljenosti, organizacije in doslednosti. Glavni ključ do uspeha je, da se pri tem zabavata, sta sproščena in da ima pes na sebi opremo v kateri se lahko normalno giblje, brez nepotrebnih bolečin.

Kaj lahko naredim takoj?

Vedno se najprej vprašamo zakaj moj pes vleče? Je to zaradi neke neprijetnosti? Zaradi želje po nečem drugim? Je moj pes danes že imel sprehod? Torej moramo najti VZROK.

Primer: Vedno ko pridemo v neko novo okolje moj pes vleče kot zmešan!

Pa si poglejmo človeški primer tega; S prijateljicami se prvič odpravim v Gardaland.
Vauuu vse je tako zanimivo, težko se odločim kje bi začela preizkušati naprave, tečemo do vhoda, da ne bomo rabile toliko čakati v vrsti.
Torej podobno se dogaja v pasji glavi, vse mu je zanimivo, vonji so novi, v parku je kup novih kužkov… Raven adrenalina je višji, hoja je hitrejša.


Zavedati se moramo, da je tempo hoje psa že po naravi veliko hitrejši od človeškega. Torej pred obiskom novih okolij psu preko raznih treningov v poznanem okolju pokažemo kakšen je naš tempo in da bo za ta tempo hoje tudi nagrajen.

V novem okolju bo tako lažje dojemal kaj želimo od njega, je pa seveda eden izmed pogojev višja nagrada v novem okolju in že predhodno utrujen pes!

Vzroke določenih pasjih vedenj je posameznikom včasih težko najti zato je priporočljiv posvet z pasjimi inštruktorji ali behavioristi. Vprašajte za več mnenj in se lotite tistega, ki je vam najbolj sprejemljiv.

Nekateri se ob neobvladljivosti psa in močni vleki poslužujejo tudi halti ovratnic ali oprsnic. Halti ovratnica je zasnovana samo za kratka obdobja nošenja! In ni primerna za pse, ki so mlajši od 9 mesecev. Pred tem lahko uporabljamo oprsnico proti vlečenju. 

Ovratnica in oprsnica se uporabljata v kombinaciji z daljšim povodcem z dvema priklopoma.

Zavedati se moramo, da za lepo hojo na povodcu 80% vpliva pasje razpoloženje v opremi v kateri je. Torej… Mogoče moj pes vleče samo zato, ker nima prave oprsnice, ga ta mogoče ovira?

Mogoče se v njej ne more dovolj svobodno gibati? Pomembna je, da se zato ob sprehodu poleg Y oprsnice  poslužujmo raje daljšega – slednega povodca, kjer pes ne čuti nikakršnega pritiska ali tenzije kot npr. pri avtomatskem raztegljivem povodcu. Povodca ne zategujemo ob srečanju z drugim psom, ampak raje za umirjeno vedenje, psa nagradimo in pohvalimo.

Torej:

  • Poskrbim, da se bo pes v opremi počutil prijetno
  • utrudimo psa z njegovo najljubšo aktivnostjo
  • začnem z učenjem, kjer pes že pozna okolico
  • hodimo sproščeno in počasi
  • za umirjeno hojo nagradimo
  •  z učenjem ne pretiravamo (max. 5-10 min na trening)

In pa še trik za uspešen začetek: Psi se počasne hoje lažje učijo, če hodimo v krogu. Da bo ta vaja za psa še bolj zanimiva lahko smer hoje vsake toliko spremenite (enkrat v smeri urinega kazalca, drugič v nasprotno smer urinega kazalca).

Vse vaje, ki jih bomo izvedli doma bodo za vas in za psa kot neka generalka pred novim okoljem. Tudi mi najprej vadimo pred kakšnim javnim nastopom preden se podamo pred publiko. Z vajo smo tako bolj utrjeni in lažje rešimo težave, če nastanejo na nastopu.

Tako je tudi pri vzgoji psov… če vesta kaj sta se naučila na treningu (generalki) jih je na nastopu (v novem okolju) z vašim dobljenim znanjem lažje usmeriti, če pride do nepričakovanega trenutka.

Srečno! In ne pozabita se pri tem zabavati.

 

 

 

Loompovi ostali blogi

blank

S PSOM V VARNO JESEN

Jesen je za nas lastnike res krasen letni čas, kot nalašč za odhod na prosto in idealno za daljše pasje sprehode. Toda jesenski meseci prinašajo

Preberi >>

Postani del
družine Loomp

Prijavite se na naše e-novičke in prejmite kodo* za

5 % POPUST

blank

za vaš prvi nakup.

S prijavo na e-novice se strinjate, da vas bomo obveščali o aktualnih ponudbah, novicah in zanimivih vsebinah iz sveta ljubljenčkov. Od prejemanja se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

*Kode ni mogoče koristiti na že znižane izdelke in na izdelke po naročilu.

Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.