Želimo vam lep december, vesele Božične praznike in vse dobro v letu 2024.

Potrebujete pomoč?

KO PES POBEGNE

º

Od veliko skrbnikov slišimo, da jim je kuža pobegnil.

Povodov za beg je lahko več. Od tega, da niso kastrirani do radovednosti in osamljenosti se včasih zgodi, da pes pobegne od doma in se izgubi. Dolžnost vsakega lastnika je, da poskrbi za to da je pes čipiran ali tetoviran s številko. Slaba stran takega načina označevanja je, da se nekateri ljudje bojijo psov in se ne upajo približati, da bi lahko našli tetovažo.

Prav tako mikročip lahko prebere samo veterinar, kateri ne sme razkriti podatkov na čipu. Da bi preprečili neprijetnosti v primeru izgube kužka, je priporočljivo da ima na sebi ovratnico z imenom.

Najbolj enostavno dostopni podatki o identifikaciji psa so zagotovo podatki, ki jih takoj opazimo in razberemo s pasje ovratnice. Ko nekdo opazi tavajočega psa, kateri ima na ovratnici zapisane podatke, bo ta verjetno hitro reagiral in psu pomagal, kot če teh podatkov ne bi imel in bi bili težje dosegljivi in nevidni.

Najboljša rešitev v takih primerih je ovratnica z vezenjem, kjer so podatki trajno všiti v ovratnico ali oprsnico ter se s pranjem ne izbrišejo. Najbolj pogosto se na ovratnico izveže na veliko napisane podatke :ime kužka in telefonska številka lastnika. Najditelju to omogoča hitrejše ukrepanje in bo psu pomagal hitreje kot če so ti podatki težje dostopni. Tako se bo kuža hitreje in brez težav vrnil v vaš dom.

Zato so najbolj preprosto dosegljivi in najditeljem prijazni podatki tisti, katere se lahko prebere iz pasje ovratnice.

Če se vaš kuža izgubi sledite tem korakom:

1. PUSTITE VSE VAŠE PREDHODNE OBVEZNOSTI

Vaša vsakdanja opravila niso tako pomembna kot je življenje vašega hišnega ljubljenčka. Opustite vse obveznosti, ki ste jih imeli na seznamu in prosite sorodnike, sosede ali prijatelje, da popazijo na vaše otroke, medtem ko boste vi iskali izgubljenega prijatelja.

2. ISKANJE VAŠEGA LJUBLJENČKA

Ko ugotovite, da vašega psa ni, nikar ne čakajte da se bo sam vrnil nazaj domov. Takoj pričnite z iskanjem in prosite za pomoč prijatelje. Vsak si naj izbere določeno območje in povprašajte mimoidoče, če so mogoče videli izgubljenega kužka. Pustite jim svojo številko, da vas pokličejo v primeru če ga najdejo.

3. TEMELJITO PREIŠČITE OKOLICO

V vaši okolici ščite tako, kot niste še nikoli. Vprašajte in pogovorite se z vsemi: poštarjem, sosedom, vsem ki sprehajajo svoje pse. Vprašajte tudi otroke če so videli izgubljenega kužka, oni so ponavadi dobri opazovalci.

Iščite tudi ponoči z svetilko poiščite majhna mesta, kje se lahko skrivajo živali: lope, pod balkonom, pod parkiranim avtomobilom…Ponoči ko je tiho, pokličite ime svojega psa in pozorno prisluhnite rahlemu cviljenju živali, ki se nekje skriva.

4.OBVESTITE RADIO IN SPLET

Obvestite izginotje vašega kužka na različne medije. Radijske postaje z veseljem objavljajo to vrstna sporočila. Ne pozabite tudi na družabna omrežja kot je Facebook in različne facebook skupine,društva za zaščito živali ter forumi. Pri tem ne navajajte preveč podatkov, ampak bodite kratki in jedrnati. Če imate še kakšno sliko jo prilepite na zid socialnih omrežij in delite med prijatelje.

5. NAREDITE PLAKATE

Naredite plakate s fotografijo kužka, napišite vašo telefonsko številko na kateri ste ves čas dosegljivi. Plakat obesite na različne lokacije vašega kraja, na avtobusno postajo in javno razsvetljavo.

6. VETERINARSKE IN POLICIJSKE POSTAJE

Po zakonu mora vsak, ki najde izgubljenega psa v roku 24 ur obvestiti zavetišče, pristojno veterinarsko službo ali ga vrniti lastniku.

Zato povprašajte bližnje veterinarske in policijske postaje. Če je kdo morebiti našel vašega psa.

V prvi vrsti ne obupajte nad iskanjem vašega zvestega prijatelja in iščite z vsemi močmi, dokler ga ne najdete.

Pes vam bo hvaležen za vse življenje in vas bo bodril v vsaki situaciji.

Loompovi ostali blogi

Postani del
družine Loomp

Prijavite se na naše e-novičke in prejmite kodo* za

5 % POPUST

blank

za vaš prvi nakup.

S prijavo na e-novice se strinjate, da vas bomo obveščali o aktualnih ponudbah, novicah in zanimivih vsebinah iz sveta ljubljenčkov. Od prejemanja se lahko kadarkoli enostavno odjavite.

*Kode ni mogoče koristiti na že znižane izdelke in na izdelke po naročilu.

Spletna stran za pravilno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja spletne piškotke. S klikom na gump “Potrdi” ali kjerkoli izven tega obvestila se z uporabo strinjate.